NEJEN VÁNOČNÍ VYKRAJOVÁTKA

Začalo to dýní...

Asi to znáte, do emailu vám chodí řada newsletterů různých značek a obchodů, které jste v minulosti navštívili. Obvykle je jen letmo přelétnete, nebo rovnou smažete. Ale co když zrovna tentokrát tam bude něco opravdu zajímavého, co když tentokrát to bude stát za to? Na podzim roku 2017 jsme s Ondrou přemýšleli, jak vytvořit vykrajovátko tramvaje a právě v té době nám přišel newsletter z Fleru, ve kterém byla nabídka vykrajovátka s reliéfem halloweenské dýně. To odstartovalo spolupráci, která nám i našim zákazníkům přináší tolik radosti! 

Vlastní Vykrajovátko - kdo to je?

Za Vlastním Vykrajovátkem stojí Zuzka a Honza, tvůrčí tým, který nabízí originální vykrajovátka a razítka vytvářená technologií 3D tisku. Mezi jejich produkty naleznete různé motivy od planet, přes zahradnické sady, zvířátka, baletky, velikonoční vajíčka či šachové figurky, až po sněhové vločky nebo traktor s valníkem. Kromě toho mají i vlastní edice dopravních prostředků, najdete u nich auta včetně legendárního velorexu, doubledecker i ikonický VW van! 

Protože jim ale chyběla tramvaj, metro i klasický autobus, a taky proto, že jsme si tak nějak "padli do oka" vznikla ve spolupráci s nimi i první vykrajovátka UŽJEDU. Od původní tramvaje z boku jsme se po několika letech spolupráce ustálili na osmi dopravních motivech a osmi motivech pražských památek. Stále ale máme hlavy plné nápadů, takže nyní testujeme nové motivy, které bychom vám rádi nabídli před letošními Vánoci. 

Z čeho jsou vykrajovátka vyrobena a jak fungují?

Vykrajovátka jsou vyrobena z materiálu označeného zkratkou PLA, což je obdoba klasického plastu (pokud jde o vlastnosti jako je tvarová stálost, pevnost apod.), pouze na rozdíl od něho je vyroben z obnovitelných zdrojů (z biomasy) a je tedy biologicky odbouratelný. Více informací o tomto materiálu naleznete např. zde. Každé vykrajovátko se skládá ze dvou částí - obvodové a vnitřní reliéfní, která slouží jako razítko, ale zároveň může sloužit také jako nástroj pro vymáčknutí těsta z obvodové části vykrajovátka. Vykrajování motivů je tedy značně usnadněno, protože díky vnitřní části vymáčknete z obvodové části i tenké součásti vykrajovaného motivu. Vykrajovátka se hodí zejména pro výrobu cukroví, sušenek nebo vykrajování z marcipánu, lze je ale použít také při hraní s modelínou nebo keramickou hlínou. 

Na jaká těsta se hodí? 

Vykrajovátka s reliéfem se nejlépe hodí na těsta, v nichž není obsaženo žádné kypřidlo nebo jen jeho minimální množství. Kypřidlo v těstě totiž způsobuje zvětšení objemu pečiva během pečení, což vede ke slití vytlačeného reliéfu. S vykrajovátky tak bez obav můžete pracovat s běžným lineckým těstem, nebo s těstem na máslové sušenky nebo perníčky. U perníčků navíc odpadá starost s jejich pracným zdobením, protože reliéf je ozdobí už sám o sobě velmi hezky. Reliéf rovněž může sloužit jako pomůcka pro zdobení jako jakási šablona. Je to jen na vás!